5 verrassende feiten over je hart

Hoe goed ken je je eigen lichaam? En dan in het bijzonder je hart, want dat is nu eenmaal het belangrijkste orgaan dat je bezit. Dat je gezond moet leven en regelmatig moet bewegen om je har

t gezond te houden, dat weten de meeste mensen wel. Maar toch is er ook veel te vertellen wat minder bekend is. We hebben de vijf meest bijzondere feiten voor je opgezocht.

1. Je hart klopt door buiten je lichaam

Herinner je je die gruwelijke scène uit Indiana Jones waarin iemands hart uit het lichaam wordt gerukt en het vervolgens vrolijk doorklopt? Niet zo fantasierijk als je zou denken want dat is precies wat er in het echt ook zou gebeuren. Je hart beschikt namelijk over een eigen elektrisch systeem dat blijft kloppen zolang het zuurstof krijgt.

2. Je hart is niet rood

Waar al die rode hartjes rond Valentijnsdag op gebaseerd zijn weten we niet, maar in ieder geval niet op de echte kleur van je eigen hart. Hoewel het bloed rood is, heeft het hart zelf namelijk een donkerbruine kleur.

3. Een gebroken hart bestaat echt

We kennen de uitdrukking een gebroken hart om een groot verdriet mee te duiden, maar wist je dat dit ook echt gepaard gaat met een fysieke reactie? De officiële term is tako-tsubocardiomyopathie en op een ECG zijn dan zelfs kenmerken te zien die je normaal bij een infarct zou zien.

BrokenHeart

4. Je hart is de enige spier die nooit moe wordt

Spierpijn na een flinke inspanning kennen we allemaal. Toch is je hart wat dat betreft een uitzondering: altijd actief en nooit vertoont het een greintje vermoeidheid. Toch indrukwekkend als je bedenkt dat je hart bijna een miljoen keer per week klopt. Probeer dat maar eens na te doen door net zo vaak in een tennisbal te knijpen!

5. Een vrouwenhart is anders dan een mannenhart

Voor een chirurg zien ze er van buiten hetzelfde uit, maar toch zijn er verschillen. Zo is een mannenhart zwaarder en klopt het hart van een vrouw weer sneller. Ook zijn de symptomen bij een hartaanval bij een man anders dan bij een vrouw.