De donorweek volgende week officieel van start

datum-donorweek-2015Volgende week gaat de Donorweek van start, en dat gaat dit jaar gepaard met persoonlijke verhalen. De initiatiefnemers zeggen dat bij de campagne – waarin aandacht wordt gevraagd voor het belang van orgaandonatie – van dit jaar ervaringsverhalen van mensen met een donororgaan meer dan ooit centraal staan.

De reclames op tv en radio en de advertenties die door de stad verspreid worden brengen persoonlijke verhalen op zo’n manier in beeld dat je je vanzelf kunt inleven. Gemiddeld sterven er 150 mensen per jaar terwijl ze op de wachtlijst staan voor een donororgaan, en zoals wij al schreven stonden er begin dit jaar zo’n 1.050 mensen op de wachtlijst voor een nieuw orgaan. Ongeveer 24 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft zich op dit moment als donor geregistreerd, van de 40 procent van de Nederlands die zijn of haar keuze heeft aangegeven. Het aantal registraties (ja of nee) verhoogt per donorweek. Zo leverde de donorweek van 2013 ruim 31.000 registraties op, en zorgde de donorweek van vorig jaar voor bijna 27.500 extra keuzes.

Het verhaal van Jennifer

Hart van Nederland licht het verhaal uit van de 27-jarige Jennifer van Bruggen, die vlak na haar bevalling in 2008 besluit donor te worden. Niet lang daarna blijkt dat haar hart de drukte van de zwangerschap niet aankan: ze heeft cardiomyopathie met een pompkracht van 5%. Na een moeilijke periode blijkt er nog maar een oplossing: Jennifer heeft een donorhart nodig. Zeven dagen ligt ze in coma, en haar familie is bijna klaar om afscheid te nemen als ze het goede nieuws te horen krijgen. Er is een hart voor Jennifer.

Tijdens de donorweek vertelt Jennifer haar verhaal. Want of je nu wel of geen donor wil zijn, zorg er in ieder geval voor dat je dit vastlegt.

Donor worden, waar wacht je nog op?

De gehele donorcampagne, waar de Donorweek onderdeel van is, duurt drie weken onder de noemer ‘Donor worden, waar wacht je nog op?’. Onder andere de Nederlandse Transplantatie Stichting en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en verschillende gezondheidsfondsen zijn bij de campagne aangesloten.

Donor worden? Kijk op wordookdonor.nl.