De verschillen tussen mannen en vrouwen bij hart- en vaatziekten

hart en vaatziektenWe hebben inmiddels al vaak het belang van hart- en vaatonderzoek bij vrouwen  benadrukt. Signalen en ontwikkeling van hart- en vaatziekten zijn namelijk anders bij vrouwen dan bij mannen, zoveel weten we. Maar waar zitten die verschillen precies in? Dat zullen we in dit artikel uitleggen. 

De overgang

Hartklachten bij vrouwen worden vaak aangezien voor overgangsklachten. Niet verwonderlijk, want de hartkloppingen en vermoeidheid die bij hartproblemen komen kijken zijn eveneens symptomen van de overgang. Bovendien hebben vrouwen vanaf de overgang een verhoogd risico op hart- en vaatziekten: de risicofactoren zoals overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en verhoogd cholesterol nemen na de overgang toe. Deze risicofactoren voor hartklachten zijn overigens voor mannen en vrouwen hetzelfde, alleen verschilt de impact en de leeftijd waarop ze zich voordoen per geslacht.

De symptomen bij een hartinfarct

Een van de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hart- en vaatziekten, is de manier waarop een hartinfarct zich uit. Over het algemeen geldt dat een hartinfarct gepaard gaat met een drukkende pijn op de borst die zich verder uitbreidt naar de bovenarmen, hals, kaken, rug en maagstreek. Dit kan gepaard gaan met misselijkheid, een kort verlies van bewustzijn en zweten. Wat specifiek is voor het vrouwelijk geslacht is dat zij vaker last hebben van:

  • hartkloppingen
  • pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug
  • pijn tussen de schouderbladen
  • kortademigheid
  • duizeligheid
  • angstgevoelens of gevoel van onrust
  • een uitgeput, zwak gevoel
  • misselijkheid (of braken)

Aderverkalking

Doordat slagaders dichtslibben ontstaan hart- en vaatziekten. Dit wordt (slag)aderverkalking genoemd. Het verschil tussen mannen en vrouwen zit ‘m in het feit dat bij mannen de vernauwingen vaak opeengehoopt in een grotere tak van de kransslagaders zitten, terwijl bij vrouwen de grote takken meestal schoon zijn en de kransslagaders zich langzaam vernauwen over een grotere oppervlakte (meestal in de kleinere bloedvaten). De vernauwingen bij vrouwen bevinden zich dus in kleinere vaten, waardoor de problemen minder goed te lokaliseren zijn dan bij mannen.

Onderzoek naar hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten slaan vaak onverwachts toe. Elke dag gooien hart- of vaatziekten honderden levens overhoop. Daarom geeft de Hartstichting de komende jaren prioriteit aan onderzoek om hart- en vaatziekten eerder te ontdekken. Ongeveer de helft van de mensen die overlijd aan een hartinfarct of hartstilstand, heeft vooraf geen duidelijke signalen.  Levens kunnen worden gered door signalen eerder te herkennen.

Meer weten over de verschillen bij hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen? Lees dan deze brochure met feiten en cijfers (pdf), of bekijk deze brochure (pdf) die specifiek op vrouwen gericht is.