Donoren verlengen levens met 2 miljoen mensenjaren

De berichten over dat er meer donoren nodig zijn kennen we natuurlijk allemaal, maar het is ook wel eens interessant om te kijken naar de positieve kanten van orgaandonatie. Uit recent onderzoek naar orgaandonaties blijkt namelijk dat in de VS sinds eind van de jaren tachtig de levens van patiënten in totaal met 2 miljoen mensenjaren zijn verlengd dankzij donoren. Gemiddeld leven patiënten 4,3 jaar langer dankzij een donatie van een lever, nier, hart of long. Het totale aantal jaren dat gered werd kwam neer op 2.270.859.

Pas op de helft…

Hoewel dit natuurlijk prachtige resultaten zijn, is de keerzijde van het verhaal dat hiermee nog niet de helft van het aantal patiënten is geholpen. In het onderzoek werd namelijk gekeken naar de gegevens van meer dan 1,1 miljoen patiënten die baat zouden hebben bij een orgaantransplantatie. Daarvan werden er tussen 1987 en 2012 in totaal 533.329 geholpen maar bleven er nog altijd 579.506 patiënten hopen een transplantatie die uiteindelijk niet kwam. Met 48 procent krijgt dus minder dan helft van de patiënten uiteindelijk het orgaan dat ze nodig hebben.

Meer donoren nodig

De conclusie van het onderzoek luidt dan ook dat er meer donoren nodig zijn. Geen echte verrassing natuurlijk, maar het is wel eens goed om aan de hand van concrete cijfers eens te zien hoe het ervoor staat. Ook in Nederland blijft dat nodig, al gaat het hier zeker de goede kant op. Begin dit jaar werd nog geconcludeerd dat er nog nooit zoveel orgaandonoren in Nederland waren. De wachtlijsten zijn in 2015 dan ook met 9 procent afgenomen ten opzichte van vorig jaar, maar in harde cijfers betekent dat nog steeds dat er op dit moment nog 1.041 dringend op een orgaan wachten.

Zelf donor worden? Je kunt jezelf eenvoudig online registreren als donor.

donor