Doorbreek je gewoontes

‘Veel mensen weten dat roken en een te hoog cholesterolgehalte slecht zijn voor de gezondheid. Maar wat zijn nou precies de risico’s en mogelijke consequenties? En hoe doorbreek je gewoontes, die door veel mensen ook als prettig worden ervaren en een zekere mate van ontspanning bieden?

Roken kan diverse ernstige ziekten tot gevolg hebben, zoals diverse vormen van kanker, chronische aandoeningen aan de luchtwegen, beroerte en hart- en vaatziekten. Uit cijfers van het CBS blijkt dat bij mensen boven de twintig jaar roken zelfs de belangrijkste veroorzaker is van sterfgevallen door longkanker en COPD. Ook mensen die zelf niet roken, maar wel worden blootgesteld aan tabaksrook in hun omgeving, lopen een verhoogde kans op longkanker. Rokers brengen dus niet alleen hun eigen gezondheid, maar ook die van anderen in gevaar.

Cholesterol is een bouwsteen waar ons lichaam niet zonder kan en die het grotendeels zelf aanmaakt. Een te hoog cholesterolgehalte leidt echter tot slagaderverkalking, waardoor de aderen dichtslibben en steeds nauwer worden. Dit brengt een verhoogd risico op hart- en vaatziekten met zich mee. Oorzaken van een te hoog cholesterolgehalte zijn onder andere het eten van te veel verzadigde vetten, overgewicht, maar ook erfelijkheid. Een gezonde leefstijl, in sommige gevallen gecombineerd met medicijnen, kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen.

Ongezonde leefgewoonten leiden tot hoge zorgkosten. In Nederland worden miljarden euro’s besteed aan zorg die noodzakelijk is in verband met ziekten die optreden als volg van roken en een te hoog cholesterolgehalte. Regelmatig laait de discussie op over de vraag wie nu eigenlijk moet opdraaien voor deze kosten. Immers, ze zijn in grote mate het gevolg van persoonlijke keuzes die mensen maken. Het stimuleren van gezond leven wordt gezien als een van de sleutels tot lagere zorgkosten. Vanuit deze gedachte dekte de basisverzekering in 2011 nog volledig de kosten van hulp bij het stoppen met roken en van dieetadvies. In 2012 is dit niet meer het geval en is voor een deel van deze kosten een aanvullende verzekering nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen.

infographic_108_per_dag

Kijk voor meer informatie op: