Dringend meer hartonderzoek voor vrouwen nodig

Terwijl mannen het vaakst overlijden aan de gevolgen van kanker, zijn bij vrouwen hart- en vaatziekten de voornaamste doodsoorzaak. Je zou verwachten dat er volop onderzoek wordt gedaan naar het waarom achter deze cijfers, maar feit is dat er eigenlijk veel te weinig aandacht is voor de relatie tussen vrouwen en hart- en vaatziekten. Sterker nog, het meeste onderzoek dat er gedaan wordt naar deze ziekten vindt plaats onder mannen. Een vreemde realiteit, waar dan ook dringend verandering in zou moeten komen.

Hart voor vrouwen

Hart Voor Vrouwen

Een mening die ook leeft bij de stichting Hart Voor Vrouwen. Deze zet zich sinds het begin van 2014 in voor meer onderzoek naar hart- en vaatziekten onder vrouwen. Onderzoek naar de symptomen en oorzaken, maar natuurlijk ook om het aantal sterfgevallen onder vrouwen als gevolg van hart- en vaatziekten omlaag te brengen.

De stichting Hart Voor Vrouwen is opgericht door Angela Maas, cardioloog en hoogleraar Cardiologie voor vrouwen bij het RadboudUMC. Als een van Nederlands grootste specialisten op het gebied van vrouwencardiologie startte zij onder meer met een cardiologisch vrouwenspreek uur. In het bestuur van de stichting zijn meer leden uit de medische wereld te vinden, maar ook zakelijke bestuurders als Marion Koopman (KPN, Greenhouse Group) en Hans van Delft (oud-voorzitter NEC).

Onderzoek en informatie

Hart Voor Vrouwen zet zich niet alleen in voor onderzoek naar hart- en vaatziekten onder vrouwen, maar gebruikt haar website ook om te informeren. Zo zijn er blogs en nieuwsberichten te vinden over het onderwerp. Daarbij is er aandacht voor therapieën als mindfullness therapie maar ook voor exacte cijfers en resultaten van onderzoek naar hart- en vaatziekten. Ook is er ruimte voor een persoonlijke touch in de vorm van patiëntenverhalen.