Eerder herkennen van hart- en vaatziekten hard nodig

 - advertorial -

Hart- en vaatziekten slaan vaak onverwachts toe, zonder duidelijke signalen vooraf. Dit kan leiden tot ernstige blijvende schade of zelfs de dood.

De Nederlandse cijfers over hart- en vaatziekten liegen er niet om en zijn erg confronterend:

  • In Nederland zijn er ruim een miljoen hart- of vaatpatiënten
  • Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen
  • Jaarlijks overlijden bijna 40.000 mensen aan een hart- of vaatziekte

Bijna iedereen in ons land krijgt zo op de een of andere manier te maken met hart- en vaatziekten.

Grote impact

Een hart- of vaatziekte heeft niet alleen impact op het leven van de patiënt, maar ook op de mensen in zijn omgeving. Inge kan er over meepraten. Haar man overleed op 49-jarige leeftijd, volledig onverwachts, aan een hartstilstand.

Als het maar niet zijn hart is

“Ik weet nog dat ik de hele weg dacht ‘als het zijn hart maar niet is’.” Dat is wat er door Inge heen ging op weg naar het ziekenhuis naar haar man Koert.

Op een maandagmorgen in het voorjaar van 2013 bracht Koert (49) de kinderen naar school toen hij plotseling van zijn fiets viel. Omdat hij niet meer opstond, wist zijn dochter Yara dat het mis was. Een vader van school fietste achter hen en belde 112.

Persoonlijk verhaal Inge

Kritieke toestand

Toen begon de medische rollercoaster. Van het plaatselijke ziekenhuis werd Koert naar de speciale hartafdeling van het AMC gebracht. Koerts toestand was kritiek. Hij moest gekatheteriseerd worden, wat niet goed lukte. Ook zijn bloeddruk kregen ze niet goed op peil.

Koert moest naar het LUMC , maar ook daar lukte het de artsen niet om zijn bloeddruk op peil te houden en zijn belangrijke organen vielen uit.

Vechten ging niet meer

Inge voelde op zaterdag dat Koert niet meer bij hen was en ze moest het moeilijke besluit nemen hem te laten gaan. ‘Hij had zo hard gevochten, maar het ging niet meer.’ Op zondag is Koert overleden.

Geen duidelijke klachten

Mensen die getroffen worden door een hartinfarct of hartstilstand hebben vooraf lang niet altijd duidelijke klachten. Uit het niets worden ze hierdoor overvallen.

Achteraf blijken er vaak toch waarschuwingssignalen te zijn geweest. Maar ze zijn er niet mee naar de dokter gegaan of de arts herkende de signalen niet als hartklachten. Als jonge mensen bij de huisarts komen en aangeven dat ze al langere  tijd vermoeid zijn en af en toe wat kortademig, denkt deze misschien niet altijd direct aan hart- en vaatziekten.

Bij vrouwen komt dit vaker voor dan bij mannen. Daar komt nog eens bij dat bij wat oudere vrouwen hartklachten vaak verward worden met overgangsklachten.

Voortekenen bij Koert

Ook Koert had nooit klachten, maar ook bij hem is er achteraf wel een voorteken geweest. Inge vertelt: ‘Yara vierde haar kinderfeestje op de dag voordat hij een hartstilstand kreeg. Op weg naar de dierentuin kreeg hij het benauwd. Ik vroeg hem of het wel ging, of hij geen tintelingen had of druk op zijn borst voelde. Maar hij zei van niet en dacht dat hij last had van hooikoorts. De bewuste maandagmorgen zou  Koert eigenlijk naar de huisarts gaan, nadat hij de kinderen naar school had gebracht.’

Persoonlijk verhaald Inge 2

Onderzoek naar eerder herkennen

Het is belangrijk dat er meer onderzoek komt om hart- en vaatziekten eerder te herkennen. Als deze ziekten eerder op te sporen zijn, is op tijd ingrijpen mogelijk en voorkom je dat mensen onnodig overlijden of chronisch ziek worden.

Voorafgaand aan een hartinfarct of hartstilstand is er vaak al een onderliggend ziekteproces aan de gang, zoals slagaderverkalking. Wetenschappers zoeken naar manieren om slagaderverkalking eerder op te sporen. ‘Stel je voor dat je met een eenvoudige bloedtest of een familiecheck een hart- of vaatziekte eerder herkent. Dat zou heel goed nieuws zijn’, aldus de Hartstichting.

‘Als er plotseling een bloedvat scheurt of een bloedvat in het hart of de hersenen verstopt raakt, is het eigenlijk al te laat. Als deze ziekten eerder op te sporen zijn, voorkom je dat mensen onnodig overlijden of blijvende schade oplopen aan het hart of de hersenen.’

De Hartstichting steekt daarom veel geld in onderzoek naar het eerder herkennen van hart- en vaatziekten. Het mooie is dat dit thema ook bij de Nederlandse samenleving bovenaan staat. In 2014 vroeg de Hartstichting de samenleving in welke thema’s ze zou moeten investeren. Het thema ‘Eerder herkennen van hart- en vaatziekten’ kreeg de meeste stemmen.

Elke dag telt

De Hartstichting zet zich in om hart- en vaatziekten te verslaan. Ze financiert onderzoek, geeft steun en voorlichting aan patiënten en wil levens redden bij een hartstilstand.

Tijdig en sneller ingrijpen is nodig bij hart- en vaatziekten. Met kennis uit onderzoek hoopt de Hartstichting hierin grote stappen te kunnen zetten. Zo komen in de toekomst minder mensen onnodig te overlijden en is veel leed te voorkomen. Want elke dag telt.