Chocolade verkleint kans op hartziekten

chocolade gezond

Tot 100 gram chocolade per dag verkleint het risico op hartziekte. Dit kwam naar voren in een studie onder mensen uit Norfolk. Bijna 12 jaar lang werden 21.000 mensen (9.214 mannen en 11.737 vrouwen) onderzocht.

Uitkomsten

Er komen hoopgevende resultaten uit het onderzoek naar voren. Opmerkelijk is dat mensen die dagelijks chocolade eten 25% minder kans hebben op het krijgen van een hartziekte, 45% minder kans om aan een hartziekte te sterven en 23% minder kans op het krijgen van een beroerte. Normaliter wordt vooral pure chocolade geroemd om zijn gezondheidsvoordelen, maar de deelnemers bleken vaker melkchocolade te eten. Melkchocolade kan dus ook een gunstige werking hebben. De onderzoekers nemen aan dat ook calcium en vetzuren die in melkchocolade te vinden zijn een positief effect hebben.

Leren van indianen

Dat chocolade een geneeskrachtige werking heeft, was al eerder bekend. Een onderzoek onder de Kuna-indianen, die op eilanden aan de kust van Panama leven, toonde aan dat er bij hen nauwelijks een verhoging van de bloeddruk optreedt naarmate ze ouder worden. Na lang zoeken naar mogelijke verklaringen werd geconcludeerd dat dit kwam door de cacao in hun eigengemaakte cacaodrank.

Gezondsheidsclaim

In de jaren 90 werd bekend dat cacao zo gezond is door de flavanolen die het bezit. Deze stoffen zorgen voor het verlagen van de bloeddruk. De Belgische chocoladefabrikant Barry Callebaut mag, dankzij de eigenschappen van flavanolen, van de Europese Commissie zelfs de gezondheidsclaim voeren dat chocolade gezond is. Callebaut vond een productieproces waarbij deze stoffen nauwelijks bloot worden gesteld aan hitte en zuurstof waardoor de werking bewaard blijft.