Hartaandoeningen

Voor iedereen die te maken krijgt met een hartaandoening, neemt het leven een ingrijpende verandering met zich mee. Een plotselinge verandering van levensstijl wordt verwacht, met soms een operatie en vaak een berg medicijnen erbij. Er zijn diverse hartaandoeningen, de ene ingrijpender dan de ander.

BorstAgina pectoris geeft een aantal zeer kenmerkende symptomen, zoals beklemmend gevoel op de borst en uitstralende pijn. Het enige verschil met een hartinfarct is dat het zuurstoftekort van tijdelijke aard is. Na rust zullen de klachten weer wegtrekken. Over het algemeen zullen de klachten verdwijnen na aanpassing van de leefstijl en het voorschrijven en gebruik van medicijnen.

Bij een hartritme stoornis klopt het hart vaak te snel, te langzaam of onregelmatig zoals bijvoorbeeld bij boezemfibrilleren. Er zijn verschillende oorzaken voor, waaronder een te snel werkende schildklier. Onder andere een hartfilmpje kan een hartritmestoornis vaststellen. Afhankelijk van de ernst van de klachten kunnen er medicijnen voorgeschreven worden, maar een operatie en een pacemaker behoren soms ook tot de mogelijkheden van behandeling van de klachten.

Ook aan het hart kan een ontsteking plaatsvinden. Zo kunnen de binnenkant, de buitenkant en de hartspier zelf ontstoken raken. De infecties aan het hart kunnen door een virus of een bacterie ontstaan. In sommige gevallen is uitzieken voldoende en in andere gevallen wordt er antibiotica voorgeschreven en soms is een operatie nodig.

Bij een hartinfarct slibt de kransslagader dicht. Deze dichtslibbing wordt slagaderverkalking genoemd en bij volledige dichtslibbing sterft een deel van de hartspier af. In dit filmpje over het ontstaan van een hartinfarct is te zien hoe een hartinfarct zich ontwikkeld.

Een hartinfarct dient serieus genomen te worden en bij een vermoeden hiervan, moet meteen 112 gebeld worden. Zodra een onderzoek plaats heeft gevonden en er is inderdaad sprake van een hartinfarct, dan worden er over het algemeen meerdere medicijnen voorgeschreven om herhaling te voorkomen.