Hartziekten en behandelmethodes

Er zijn verschillende soorten hartziektes en behandelmethodes voor deze hartziekten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende ziekten en een video of een korte beschrijving met informatie en behandelmethoden.

Angina Pectoris

* Wat is Angina Pectoris en wat zijn de behandelmethoden?

Hartklepaandoening

Het hart heeft vier hartkleppen die normaal gesproken geheel kunnen openen en sluiten. Het is echter mogelijk dat een hartklep niet meer geheel kan openen of sluiten door vernauwing van een hartklep, vergroeiing van klepbladen of beschadiging van de klepbladen.

Mensen die last hebben van een hartklepaandoening kunnen last krijgen van kortademigheid, opgezette voeten, borstpijn, moeheid en duizeligheid bij zware inspanningen. Behandeling is nodig wanneer een patiënt veel last heeft van de genoemde symptomen. De aandoening kan met medicijnen, een hartklepoperatie en ballondilatatie worden behandeld.

Hartinfarct

* Wat is een hartinfarct, wat zijn de gevolgen en hoe kan een hartinfarct worden behandeld?

Hartritmestoornis

* Hoe ontstaat een hartritmestoornis, wat zijn de symptomen en hoe kan het worden behandeld?

Hartspierziekte

Een zieke hartspier kan ontstaan door verschillende oorzaken, waaronder een hoge bloeddruk, langdurige hartritmestoornissen, afwijkende hartkleppen en een infectie van de hartspier. Mensen met hartspierziekte zullen zich meestal moe en futloos voelen en daarnaast kan er borstpijn, benauwdheid en kortademigheid optreden.

In de meeste gevallen kan een hartspierziekte worden behandeld met een gezondere leefstijl en medicijnen. In gevallen waarbij er hartritmestoornissen zijn, is het soms noodzakelijk om deze eerst te behandelen.

Hartfalen

* Wat is hartfalen, hoe ontstaat, wat zijn de gevolgen en wat zijn de behandelmethoden?

Ontstekingen hart

Er zijn drie soorten hartontstekingen, namelijk bacteriële endocarditis, myocarditis en pericarditis. De symptomen voor deze ontstekingen lijken vaak op griep of koorts en daarnaast kunnen verschillende bijeffecten optreden.

Bacteriële endocarditis is over het algemeen de meest ernstige vorm en daarom wordt er bij de behandeling van deze ontsteking meestal direct antibiotica via een infuus in de bloedbaan gebracht.

Endocarditis en myocarditis zijn vaak minder ernstig en deze ontstekingen genezen vaak spontaan. In ernstige gevallen kan het echter ook bij die ontstekingen nodig zijn om antibiotica of medicijnen te gebruiken of een operatie uit te voeren.