Hoe werkt het hart?

Hoewel alle spieren in het menselijk lichaam erg belangrijk zijn, is het hart zonder twijfel een van de meest belangrijke spieren in het lichaam. Het is een soort van pomp die het bloed door ons lichaam pompt en ervoor zorgt dat onze longen en andere spieren voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen.

Het hart is een holle spier die bestaat uit vier holtes en met een vast ritme samentrekt om bloed rond te pompen. De twee holtes aan de bovenkant van het hart zijn de boezems, terwijl de twee holtes in de onderkant van het hart de kamers zijn. De boezems trekken eerst samen en daarna trekken de kamers samen.

Het resultaat is dat zuurstofarm bloed eerst vanuit de rechterboezem naar de rechterkamer gaat, daarna vanuit de rechterkamer naar de longen wordt gepompt en vervolgens als zuurstofrijkbloed terecht komt in de linkerboezem. Vanuit de linkerboezem gaat het zuurstofrijke bloed naar de linkerkamer en die pompt het bloed vervolgens door het hele lichaam.

Omdat de linkerkamer eigenlijk verantwoordelijk is voor het rondpompen van het bloed, is de linkerkant van het hart groter dan de rechterkant van het hart. De rechterkant hoeft immers alleen het bloed naar de longen te pompen. Naast de vier holtes beschikt het hart ook nog over vier hartkleppen, deze kleppen zorgen ervoor dat het hart maar in een richting kan stromen.

Een tweetal video’s om de werking van het hart te verduidelijken:

*Een duidelijke en vrij uitgebreide video die aangeeft wat het hart doet en hoe het hart werkt.

*Een vrij korte video die een duidelijk overzicht geeft van de boezems, kamers en kleppen en een korte beschrijving geeft van de werking van het hart.