Kleinere operaties hart- en vaatpatiënten door nieuwe technologie

catharina ziekenhuis

Een samenwerking tussen Philips en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven moet ervoor zorgen dat er bij operaties van hart- en vaatpatiënten minder gesneden hoeft te worden. De apparaten van Philips zorgen daarmee voor minder letsel, waardoor patiënten sneller kunnen herstellen.

Beeldgestuurde precisiebehandelingen

De medische beeldapparatuur gaat naar het nieuwe hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis dat in 2016 wordt geopend. Het gaat om vijf geavanceerde interventiekamers en twee hybride operatiekamers die worden uitgerust met apparatuur om de meest innovatieve live 3D-beeldgestuurde behandelingen mogelijk te maken. Door 3D-beeldvorming te combineren met röntgenbeeldvorming krijgen artsen een beter inzicht tijdens verschillende behandelingen, zo laat het ziekenhuis weten. “Patiënten hoeven minder vaak onder het mes en bij een ingreep hoeft minder gesneden te worden”, legt Philips uit. “Ook is er veel minder röntgenstraling nodig terwijl de beeldkwaliteit hetzelfde blijft.”

Grootste hart- en vaatcentrum

Duizenden mensen worden jaarlijks doorverwezen naar het hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis, waarmee het zich het grootste hartcentrum van Nederland mag noemen. Omdat het aantal patiënten blijft stijgen, is het nodig om uit te breiden. In het nieuwe centrum zijn de behandelactiviteiten geconcentreerd en wordt geïntegreerde zorg geboden. Zowel de diagnose als de behandeling van hart- en vaatziekten vindt plaats in het (nieuwe) centrum, waarbij het ziekenhuis streeft naar gepersonaliseerde behandelingen, snelle toegangstijden , een hoge kwaliteit van zorg en een grote patiënttevredenheid. Het nieuwe hart- en vaatcentrum in Eindhoven gaat halverwege 2016 open.