Meer hartonderzoek voor vrouwen nodig

Met hart- en vaatziekten als voornaamste doodsoorzaak onder vrouwen zou je denken dat de medische wereld alles op alles zet om dit zoveel mogelijk terug te dringen door de oorzaken hiervan te onderzoeken. Nu wordt er inderdaad veel onderzoek naar harten gedaan, maar vreemd genoeg vindt dat vooral plaats onder mannen. Specifiek onderzoek naar vrouwenhart is belangrijk omdat er aanzienlijke verschillen zijn tussen het hart van de vrouw en de man. Bijvoorbeeld in gewicht, maar ook in de symptomen die waar te nemen zijn bij een hartaanval. Het zou is dan ook aannemelijk dat de oorzaken die ertoe leiden ook weer verschillen.

Hart voor Vrouwen

Cardioloog en hoogleraar Cardiologie Angela Maas herkent dit probleem en zet zich dan ook sterk in voor meer aandacht voor vrouwencardiologie. Zo nam zij al het initiatief voor een speciaal cardiologisch spreekuur voor vrouwen en deed ze onderzoek naar kalkafzetting op de slagaders die zichtbaar zijn op mammogrammen. In 2014 richtte ze Hart voor Vrouwen op, een stichting die zich inzet voor meer hartonderzoek voor vrouwen. Het doel van de stichting is om kennis over de symptomen en oorzaken van hart- en vaatziekten onder vrouwen te vergroten.

Brede inzet

De stichting richt zich op een brede manier op het doel dat zij voor ogen heeft. Dat is ook te zien aan het gevarieerde bestuur van Hart voor Vrouwen. Naast medici als Angela Maas en Didi Braat is er ook zakelijke kennis aanwezig. Zo heeft voorzitter Lonneke van Reeuw een achtergrond als principal consultant/director bij Deloitte Consulting en brengt Greenhouse Group CEO Marion Koopman kennis mee over mogelijkheden op digitaal gebied. Ook informeert de stichting via haar website over nieuws, onderzoek en verhalen van patiƫnten.

hart- en vaatziekte