Meer hartonderzoek vrouwen nodig

Hart-voor-VrouwenEen hart is een hart, zou je denken. Maar toch zijn er veel verschillen tussen de harten van mannen en vrouwen. Dat uit zich bijvoorbeeld in verschillende symptomen bij een hartaanval, maar helaas ook in de hoeveelheid bruikbaar onderzoek naar hart- en vaatziekten. Dat richt zich tot nu toe namelijk nog vooral op mannen, terwijl hart- en vaatziekten juist onder vrouwen doodsoorzaak nummer 1 zijn. Een gegeven waar de stichting Hart voor Vrouwen zich niet bij neerlegt en op verschillende manieren initiatieven ontplooit om hier verandering in te brengen.

Hart voor Vrouwen maakt zich hard

vrouw hart

De stichting is opgericht door Angela Maas, die als hoogleraar Cardiologie is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ook zij geeft aan dat onderzoek zich vooral richt op mannen, waardoor er voor vrouwen nog veel te weinig bekend is over specifieke symptomen en oorzaken van hart- en vaatziekten. Daarnaast is de stichting sterk gericht op samenwerking met andere medische vakgebieden, omdat juist hart- en vaatziekten vaak ook weer samenhangen met andere organen.

Kennis van verschillende vakgebieden

Hart voor Vrouwen is een stichting die kennis en ervaring op verschillende vakgebieden verenigt. Natuurlijk is er de noodzakelijke medische kennis, in het bestuur naast Maas zichtbaar in de vorm van professionals als Didi Braat (hoogleraar Obstetrie en Gynaecologie) en Lonneke van Reeuwijk (bestuurslid van het St. Anthonius onderzoeksfonds).

Maar ook ervaring uit de zakelijke wereld is aanwezig, bijvoorbeeld dankzij Marion Koopman (voormalig CEO KPN, nu Greenhouse Group) en Hans van Delft (oud voorzitter van NEC). Een breed scala aan professionals, die hopelijk de komende jaren veel winst kunnen boeken op het vlak van onderzoek naar hart- en vaatziekten onder vrouwen.