Oorzaken

Schijfvanvijf

 

Oorzaken en preventie van hart- en vaatziekten

Gestopt met rokenEen van de oorzaken van hart- en vaatziekten is een ongezonde levensstijl. Roken, overgewicht, diabetes, erfelijke aanleg, hoog cholesterol en een hoge bloeddruk zijn allemaal risicofactoren voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk alert te zijn op deze risicofactoren en ze daar waar mogelijk aan te pakken.

Door ervoor te zorgen dat de bloeddruk, eventueel met medicatie, laag blijft, overgewicht aangepakt wordt en gestopt wordt met roken, is het risico al aanzienlijk verminderd. Echter ook het verlagen en laag houden van cholesterol en voldoende bewegen zijn zeer van belang. Als er sprake is geweest van een zeer ongezond eetpatroon, dan kan het nog best lastig zijn om dit aan te passen.

Op het gebied van voeding is het belangrijk om de inname van natrium en zouten te verminderen tot een minimum. Nederlanders nemen al snel teveel zout. Teveel zout kan de bloeddruk flink doen verhogen, wat weer slecht is voor hart en vaten. Het spreekt voor zich dat het eten van groente en fruit goed voor de gezondheid is. Ook het eten van vette vis, minimaal twee keer per week, past bij een gezonde levensstijl, vette vis geeft gezonde en belangrijke vetten af. Verzadigde vetten en transvetzuren zijn zeer ongezond en geven een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Transvetzuren zijn harde vetten die in sommige gelegenheden nog gebruikt worden voor de frituur en het maken van chips, koekjes en gebak. Probeer deze vetten zoveel mogelijk te mijden en bij voorkeur te bannen uit het eetpatroon.

hangmat-op-strandKort samengevat is het ter verlaging van het risico op hart- en vaatziekten belangrijk om: een gezond gewicht, weinig stress, een gezonde bloeddruk, eten volgens de schijf van 5, niet roken en voldoende beweging te hebben.