Tips

hart

Tips voor voorkomen Hart- en vaatziekten

Er wordt veel onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten en uit verschillende onderzoeken blijkt dat verreweg de meeste hart- en vaatziekten kunnen worden voorkomen door een gezonde levensstijl aan te houden en voldoende te bewegen. Maar waar moeten we eigenlijk precies op letten?

Zorg voor een gezond eetpatroon

Een goed en gezond eetpatroon is erg belangrijk bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Zorg ervoor dat je niet teveel cholesterol binnenkrijgt, zodat het hart en de bloedvaten gezond blijven. Daarnaast is het ook belangrijk om niet teveel zout te eten, aangezien zout de bloeddruk verhoogt en daarmee ook kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Zorg voor voldoende beweging

Voldoende beweging houd je spieren in goede conditie en zorgt ervoor dat het bloed goed door het lichaam kan worden gepompt. Daarnaast kan overgewicht ook verantwoordelijk zijn voor hart- en vaatziekten en met zowel een gezond eetpatroon als voldoende sport en beweging is de kans op overgewicht ook een stuk kleiner.

Stop met roken en matig alcoholgebruik

Roken is niet alleen slecht voor de longen, maar ook voor het hart en de bloedvaten. Hoewel het moeilijk is om betrouwbare cijfers te vinden die aangeven hoe groot de invloed van roken precies is, is het wel duidelijk dat de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk wordt vergroot door roken. Daarnaast zou het ook verstandig zijn om niet teveel alcohol te drinken. Alcohol verhoogt namelijk de kans op hartritmestoornissen en een hoge bloeddruk.