Vaatziekten

Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in Nederland en zelfs doodsoorzaak nummer één onder vrouwen. Vaatziekten zijn aandoeningen aan de bloedvaten. Er zijn verschillende vaatziekten. Hieronder volgen er een aantal.

hart-en-vaatziekteSlagaderverkalking is een vernauwing van de bloedvaten wat zich gedurende een aantal jaren ontwikkeld. Langzaam slibben de aderen dicht. Slagaderverkalking is de basis voor een heleboel andere hart- en vaatziekten. Onder andere een verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterol kunnen hier de oorzaak van zijn.

Een aneurysma is een plaatselijke verwijding van een ader. De ader kan barsten en er kan een, ernstige en mogelijk fatale, bloeding ontstaan. Onder andere roken en een te hoge bloeddruk zijn hier de oorzaak van. Medicijnen en een eventuele operatie worden in dat geval als behandeling opgestart.

tromboseTrombose en longembolie staan met elkaar in verbinding. Bij trombose is er sprake van een bloedstolsel wat een vat afsluit. Zodra dit stolsel losschiet en terechtkomt in een bloedvat van de longen, dan heet dat longembolie. Er zijn verschillende oorzaken van trombose waarbij de bekendste oorzaak langdurige onbeweeglijkheid is. Men start over het algemeen met antistollingsmiddelen. Daarna zal er een elastische kous aangemeten worden tegen de gevolgen op lange duur.

Vernauwing van de halsslagader is vaak een oorzaak van een beroerte of een TIA. Als een halsslagader vernauwd is door een bloedstolsel en deze schiet los naar de hersenen, dan kan er een TIA of een herseninfarct ontstaan. Cholesterolverlagende medicijnen zijn altijd onderdeel van de behandeling. Of er bloeddrukverlagers worden voorgeschreven, zal afhankelijk zijn van de hoogte van de bloeddruk. Als een vernauwing ernstig is en als er al een TIA of een beroerte is geweest, zal er geopereerd worden. Ook bij vernauwing van de vaten zijn de oorzaken onder andere een te hoog cholesterol, hoge bloeddruk, roken en een algehele slechte leefstijl.